Bay Group Construction



From Miami Vice To Tranquil Retreat

Gold A beautiful home is the sum of many parts - it should have an exterior that blends interest with sensitivity to its location and an interior that reflects this. A major renovation was required to achieve this, particularly with this current home.

When the current premises were viewed; it was noted that there was a very large front door, (painted in shocking pink) that stood approximately 6 metres high. Upon entering the house via this door, the entrance had dusty mauve tiles, (these tiles were used extensively throughout the house and up the walls; and around the pool) with stairs that resembled something from a container freighter, with one small door on the left going to the lounge room, the small door on the right taking you into a large powder room. The family/kitchen area was very small, with conservatory windows and no blinds, the dining room was small.

The first floor consisted of two bedrooms with bathrooms and a large powder room. There was a conservatory type roof over a bridge on the first level. The basement had three small bedrooms, again a large powder room and a small kitchen area with a sitting area.

This home was screaming out to be transformed from a Miami Vice look with cramped rooms into a spacious and very comfortable home. After the renovations the home flows fluidly; has more living space and more light.

The current occupants wanted a house with a tropical feel, a house with a welcoming entrance, a house that gave the options of going straight to the formal areas or to the informal areas. It was also important that when guests were staying they have their own area.

Continue reading below.

The double height of the entry hall creates an internal void and leads the eye up to the bridge on the first floor. The entrance is now tiled in marble; giving a really cool feeling in summer. The under floor heating allows the marble to be heated in winter giving a lovely warm feeling. The owners now have the option of taking their guests' straight to the formal areas or the informal areas. Pillars now separate the lounge room from the entrance, allowing an open grandeur feel. The entrance to the family areas is off the foyer. The new staircase leads upstairs to the bridge which separates two bedrooms, one being the master suite, which has been thoroughly modernised and is now a sanctuary of calm, with a large walk through wardrobe to the en suite. The void area above the bridge now has a very modern look with large windows allowing plenty of light to flow down to the entrance and formal dining room.

While function and easy convenience determined the layout of the family room, so the new kitchen melds seamlessly with the rest of the room. This also allows easy access to the formal areas, as well as bringing in the shopping from the garage. Previously; the shopping had to be carried through the main entrance. It was important to maximise the view of the ocean from the ground and first floor levels. The powder room for this level is now off the laundry.

The basement area of the house now consists of two bedrooms with built in wardrobes. The main bedroom (with en suite) has access to the pool. The second bedroom has access to a courtyard. There is a large powder room with access to the courtyard. There is also access to the pool from the courtyard. The library/hobby room and home theatre room also have views and access to the stunning tropical pool.

This is a house that continuously unfolds as you stroll through it, and new discoveries are made with each step. The installation of the exterior stairs to the pool, the new aluminium joinery with sliding doors on all rooms, the squaring off of all pillars and rooms, the replacing of the glass blocks with windows and louvers , the different materials and colours helped define the functions of the spaces and to make it feel warm and welcoming. Everything has worked out just as the occupants had planned.


Award Winning Registered Master Builder